De grootste rondreisspecialist | NRV neemt je mee (2024)

Landinformatie Albanië

Bent u van plan een mooie reis naar Albanië te maken? NRV helpt u met de voorbereiding! Ga goed voorbereid op reis met onderstaande informatie.

wb_sunny Beste reistijd

Ga voor meer informatie over de beste reistijd en het klimaat van Albanië naar Beste reistijd Albanië.

turned_in Bijzondere feestdagen

1 januari: Nieuwjaar
6 januari: Driekoningen
14 maart: Lentedag / Zomerdag
maart/april: (Orthodox) Goede Vrijdag
maart/april: (Orthodox) Pasen
1 mei: Dag van de Arbeid
mei/juni: Orthodox Pinksteren
juni: einde Ramadan
augustus: Offerfeest
oktober: Dag van Moeder Theresa
28 november: Onafhanklijkheidsdag
29 november: Bevrijdingsdag
25 en 26 december: Kerstmis

Tijdens de bovengenoemde feestdagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen vaak gesloten. Er kunnen gewijzigde openingstijden zijn voor musea. Op 1 mei zijn musea en bezienswaardigheden gesloten.

battery_charging_full Elektriciteit

De netspanning is 230V. U kunt dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.

restaurant Eten en drinken

De Albanese keuken heeft sterke invloeden van verschillende buurlanden, zoals Griekenland, Turkije en Italië. Er wordt gebruik gemaakt van diverse groenten, zoals tomaten, courgettes, uien, paprika en olijven. Door de lange kuststrook aan de Middellandse Zee staan er vaak meerdere visgerechten op het menu, allemaal even vers en smaakvol. In het binnenland wordt meer vlees gegeven, ze maken voornamelijk gebruik van geiten- en schapenvlees. Ook zijn Albanezen gek op kaas, zo wordt fetakaas in vele gerechten gebruikt. De gerechten worden op smaak gebracht met onder andere oregano, rozemarijn en munt. Een bekend lokaal gerecht is Tavë Kosi, dit is een ovenschotel met lamsvlees, rijst en groenten geserveerd met een yoghurtsaus.

Naast lekker eten kunt u in Albanië ook proeven van heerlijke wijnen. Zowel aan de kust als in het binnenland treft u veel wijngaarden. Er zijn verschillende soorten rode- en witte wijn, die de moeite van het proberen absoluut waard zijn.

Over het algemeen hechten de Albanezen niet veel waarde aan ontbijt. Albanezen ontbijten doorgaans niet, ze drinken een kop koffie en gaan daarna direct aan de slag. 's Middags wordt er uitgebreid geluncht met een warme maaltijd met vis of vlees. In de avond eten ze nog een warme maaltijd. Uiteraard zijn er in de hotels en restaurants de maaltijden aangepast dat is gebaseerd op het internationale standaard. De prijzen voor eten- en drinken liggen lager dan in Nederland, Albanië is wat dat betreft één van de goedkoopste landen in Europa.

Indicatie prijzen eten en drinken in Albanië
Lunch:ca. €10,00
Diner:ca. €20,00
Flesje water:ca. €1,00
Kop koffie / thee ca. €1,00
Glas wijn:ca. €3,00
Glas bier (lokaal)ca. €2,00

Dit zijn de richtbedragen. Uiteraard kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

euro_symbol Fooien

De Albanese bevolking is gewend hard te werken voor een fooi. Een fooi wordt dan ook gezien als waardering en dat u tevreden bent met de service die aan u is verleend. Het geven van een fooi wordt dan ook zeer gewaardeerd en als aanvulling gezien op het salaris en daarmee goed meegenomen. Het geven van fooien is natuurlijk nooit verplicht.

Indicatie fooien
Chauffeur:€2,- per persoon per dag
Gids:€2,- per persoon per dag
Kamermeisje:€1,- per persoon per dag
Kofferdrager:€1,- per koffer
Restaurant:10% van de rekening

Dit zijn de richtbedragen. Deze kunnen deze in de loop van het jaar wijzigen.

camera_alt Fotograferen

Albanië is een fotogeniek land met schitterende natuurparken, prachtige kustlandschappen en mooie authentieke steden. Op het gebied van fotografie is er veel mogelijk.

Houdt u er rekening mee dat het niet altijd is toegestaan om in musea te fotograferen (met flits). Mocht u de lokale bevolking willen fotograferen, is het vanuit beleefdheid belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en het altijd na te vragen. Het is verboden om luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties te fotograferen.

Denkt u eraan om voldoende geheugenkaartje voor uw digitale (film)camera mee te nemen? Buiten de grote steden is het soms niet mogelijk om (vervangings-) materialen te verkrijgen, zoals accu’s, opladers en geheugenkaarten.

euro_symbol Geldzaken

De munteenheid van Albanië is de Albanese Lek (ALL). Als u hier klikt, vindt u de actuele wisselkoers.

In de grotere steden kunt u bij de geldautomaten gemakkelijk, tegen betaling, geld opnemen met uw bankpas en/of creditcard. Buiten de steden is dit lastiger, houdt hier rekening mee. In de meeste hotels, restaurants en winkels is het mogelijk om met een pinpas te betalen. Ook worden creditcards steeds meer geaccepteerd.

Als u hier klikt kunt u bij GWK Travelex uw buitenlandse valuta bestellen.

local_hospital Gezond op reis

Reizen is intensief en daarom niet alleen ontspannend, maar soms ook vermoeiend. U ziet en onderneemt veel en u verblijft in een relatief korte periode op meerdere plaatsen. Soms zitten er lange reisdagen tussen. Ook de temperatuurverschillen met Nederland en het andere eten kunnen soms even wennen zijn, hoewel de meeste reizigers dat juist waarderen aan een rondreis!

Om optimaal te genieten is het belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert en ook af en toe rust neemt als dat nodig is.

Medicijnen
Wij adviseren u om een bescheiden reisapotheek mee te nemen. Denkt u hierbij o.a. aan pijnstillers, desinfecterende middelen, zonnebrand, (blaren)pleisters, middelen tegen koorts, uitdroging, diarree, verstopping en reisziekte. Daarnaast een middel tegen insectenbeten dat DEET bevat.

Neemt u medicijnen of slaapmiddelen mee op reis? Checkt u dan voor vertrek welke documenten u nodig heeft om de medicatie mee te kunnen nemen, om problemen bij de douane te voorkomen. Neem de nodige papieren mee in uw handbagage.

Vaccinaties en malariamiddelen
Wij raden u aan om altijd een deskundige te raadplegen over de benodigde vaccinaties en (malaria)middelen. De adviezen over voorkomende ziektes en middelen hiertegen wijzigen namelijk regelmatig. Advies vragen kan bij de GGD, uw huisarts of bij Thuisvaccinatie.nl Thuisvaccinatie komt bij u thuis voor de vaccinatie(s), ook in de avonduren. Na aanmelding nemen ze zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Met een volledig vaccinatieschema.

Legionella
Wij raden u aan om, bij aankomst in uw hotelkamer, eerst het warme en dan het koude water (ook van de douche en het bad) twee minuten te laten doorstromen. Ventileer ondertussen goed (raam open) of verlaat de kamer even. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Check uw reisverzekering!
NRV vindt het belangrijk dat u goed verzekerd op reis gaat. De kosten van medische verzorging in het buitenland of een onverwachte vlucht naar huis kunnen enorm oplopen. In veel gevallen zijn onze zorgverzekeringen niet toereikend in landen buiten Europa. Wie goed verzekerd op reis gaat voorkomt hoge kosten. U kunt daarom bij ons een annulerings- en/of reisverzekering (met werelddekking) afsluiten via A.S.R. Verzekeringen.

card_travel Kleding

Per seizoen verschillen de temperaturen in Albanië behoorlijk. Wij adviseren u om praktische kleding in ‘laagjes' mee te nemen, een waterdichte jas en stevige schoenen bij te hebben. In de touringcars of bij sommige restaurants kan soms de airconditioning aan staan wat om een extra vest vraagt. Het is ongepast om met blote schouders of met blote knieën kerken te betreden. Wanneer u deze van binnen wilt bezoeken, zorg dan dat u altijd een sjaal of vest mee neemt om blote schouders en knieën te bedekken.

location_on Nuttige adressen

Ambassade van Albanië
Hoge Nieuwstraat 22
2514EL 's-Gravenhage
Tel: +31 70 427 21 01
Email: embassy.hague@mfa.gov.al

Nederlandse ambassade in Albanië
Rruga Asim Zeneli 10
Tirana
Tel: +355 42 24 08 28

schedule Openingstijden

De meeste winkels zijn van maandag tot en met zaterdag open van 09.00 tot 17.00 uur. In de warme zomermaanden kan het zijn dat de winkels tussen de middag sluiten en ca. 15.00 uur weer open gaan tot ca. 19.00 uur (vergelijkbaar met de Spaanse siësta). Supermarkten en toeristenwinkels zijn in het hoogseizoen vaak ook op zondag open.

De banken zijn open maandag tot en met vrijdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. In de toeristische gebieden en in grotere steden zijn sommige banken ook op zaterdagen geopend.

Musea zijn meestal op maandag gesloten en van dinsdag tot (en met) zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In het laagseizoen van ca. oktober tot en met maart, hebben musea vaak andere openingstijden.

content_paste Paspoort en visum

Voor een reis naar Albanië heeft u geen visum nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel een vereiste. Uw paspoort of identiteitsbewijs moet nog 90 dagen (drie maanden) geldig zijn op het moment dat u vertrekt uit het land.

Als u langer dan 90 dagen in Albanië blijft, of niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, draagt u zelf zorg voor een eventueel benodigd visum. Neemt u hiervoor contact op met de Ambassade of het Consulaat van Albanië.

Uiteraard is het belangrijk om goed op uw paspoort te letten. Wij raden u aan om enkele kopieën van uw paspoort op andere plaatsen dan uw originele paspoort te bewaren. Als u uw paspoort niet nodig heeft, bewaart u het dan in een kluis op uw kamer als dat mogelijk is.

wifi Telefoon en internet

Mobiel bellen is in Kroatië vrijwel overal mogelijk. Op veel plaatsen heeft u goed bereik, maar in de bergen en de afgelegen gebieden kan het bereik wel minder zijn.

Wij adviseren u altijd bij uw provider naar de voorwaarden voor telefoongebruik in Kroatië te vragen, omdat de tarieven en roamingkosten sterk kunnen verschillen.

Wi-FI
Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis Wi-Fi. Meestal is dit gratis als u vraagt naar het wachtwoord. In de grotere steden zijn er soms gratis Wi-Fi punten.

update Tijdsverschil

Omdat Albanië in dezelfde tijdszone als Nederland ligt, is er geen tijdsverschil. De zomer- en wintertijd lopen ook gelijk met elkaar.

error_outline Veiligheid

Wij adviseren u voor vertrek de meest recente informatie van het Ministerie van Buitenlandse zaken te lezen, zodat u goed op de hoogte bent van de situatie op uw bestemming. Bekijk hier alle praktische reisinformatie over Albanië. (opent in een nieuw venster)

Bent u of uw reisgenoot een lhbtiq+ persoon? Bereid u dan voor op uw reis. (opent in een nieuw venster)

De grootste rondreisspecialist | NRV neemt je mee (2024)
Top Articles
Wow Internet Outage Largo
Sun & moon times today, Kassel, Hesse, Germany
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Finger Lakes 1 Police Beat
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
Epay. Medstarhealth.org
Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
Cubilabras
Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
Amazing Lash Bay Colony
Juego Friv Poki
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Poker News Views Gossip
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
A look back at the history of the Capital One Tower
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 5796

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.